Az egészséges napozás titkai

A nap nélkülözhetetlen az élethez. D- vitamint termel, ami elengedhetetlen a csontritkulás és az angolkór megelőzőséhez. 30 perc napozás alatt annyi D-vitamin termelődik a szervezetünkben, amennyit csak 200 pohár tej elfogyasztásával tudnánk produkálni! A nap szebbé varázsol és mosolygóssá tesz bennünket![singlepic id=62 w=320 h=240 float=right]

Nyáron sok nő gondolja úgy, hogy elég csupán napvédő termékeket használni a bőrápolási kozmetikumok helyett. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a bőrápolásról. Szerencsére az Avon felkészült erre a feladatra is és számos olyan terméket ajánlunk, amelyek megbirkóznak a nyárral…

Tehát…. nagyon fontos a megfelelő védelem, mert a túlzott napozás allergiához, napégéshez, a bőr korai öregedéséhez és az immunrendszer meggyengüléséhez is vezethet.

A tavaszi napozáskor különösen fontos az óvatosság, a fokozatosság és mértékletesség! Az első időszakokban mindig nagyon magas faktorszámú napvédőt használjunk ( 50-30 SPF) , ha már van egy kis színünk, utána térjünk át a közepes védelemre ( 15-10-6 SPF).

Magas faktorszámú és jó minőségű fényvédő arckrémmel, testápolókkal tovább fokozhatjuk a bőrünk védekező képességét, csökkenthető az UV- sugárzás okozta káros hatások és nem utolsó sorban a bőrünk is kevésbé öregszik!

UVA sugarak visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a bőrünk (irha) középső rétegében, ezek felelősek az idő előtti öregedés folyamatáért.

AVB sugarak a bőr felszínét, a hámréteget támadják meg. Bőrpírt és napégést okoznak. A bőrgyógyászok szerint az ismétlődő leégés hajlamossá teszi a bőrünket a melanoma kialakulására. Ezért szükséges a bőrünket az UVA és UVB sugarak ellen is védeni!

Milyen szűrő véd a az UVA- és UVB-sugarak ellen?             

 • PA faktor határozza meg az UVA- sugarakkal szembeni védelem mértékét. A legerősebbet védelem érdekében válaszd a PA+++ termékeket!
 • Az SPF fényvédő faktor az UVB-sugarakkal szembeni védelmet mutatja. Meghatározza, hogy mennyi időt tölthetünk a napon leégés nélkül fényvédő kozmetikum használata mellett.

Szabályok, amiket be kell tartani, hogy a bőrünk egészséges maradjon:

 • 11.00-15.00 óra között tartózkodjunk a napozástól!
 • A fényvédőszereket 15-30 perccel napozás előtt kell felvinnünk a bőrünkre.
 • Megfelelő mennyiségű napvédőkrémet használjunk (kb. 6 teáskanálnyi)
 • Fokozatosan kell elérni a megfelelő bőrszínt. Az első napokban magasabb faktorszámú terméket használjunk és ne maradjunk hosszú ideig a napon.
 • A fényvédőszerek használatát 2-3 óránként meg kell ismételni, mert a nap károsítja a molekuláit!
 • A víz és a homok, ill. a hó visszaverik a napfényt, ezáltal növelik a napégés kockázatát! Az UV-sugarak 90%-a áthatol a felhőkön és 50%-uk még az árnyékban is ér minket!
 • Ha már lebarnultunk, akkor is szüksége van a bőrünknek védelemre.
 • A gyerekek érzékeny bőre különleges védelmet igényel! A 3 éven aluli gyerekeknek pedig egyáltalán nem lenne szabad napra menniük!

Még néhány jó tanács:

 • A fényvédők idővel oxidálódnak és elveszítik védőképességüket, ezért ne használjuk tovább a tavalyról megmaradt kozmetikumokat!
 • Ha a bőr nem ég le, nem jelenti azt, hogy nem károsodik! Az UVA-sugarak okozta károsodást csak évek múltán láthatjuk.
 • A bőrünk emlékszik minden napsugárra és két gyermekkori leégés akár tízszeresére is növelhetik a melanoma kialakulását.
 • Fürdés vagy törölközés után meg kell ismételni a fényvédő használatát, de legalább 2 óránként mindenképp!
 • A napbarnított  bőrszínt élénkítő termékeket napozás előtt a fényvédő krém alá kell felvinni és a legjobb eredmények elérése érdekében napozás után is ajánlom használni!
 • Sárgarépa fogyasztásával felkészíthetjük a bőrünket a biztonságosabb napozásra és a már elért szín megőrzésére is!

Élvezd a nyarat! Érezd magad jól a vízparton, a napvédelmet pedig bízd ránk! Az AVON Sun Care napozók vízállóak, kondicionáló formula segíti el gyors és olajmentes felszívódást, a Derma 360 technológia pedig hatékony védelmet nyújt az UVA/UVB-sugarak ellen. A magas fényvédelem nemcsak a leégés ellen véd, hanem segít óvni a bőröd az öregedés jeleitől is.