Így tisztítsd a sminkecseted!

Így tisztítsd a sminkecseteidet:

 

Először is: miért fontos a tisztítás?

Több oka is van annak, hogy rendszeresen tisztítanod kell az ecseteidet. Az első és legfontosabb, hogy védd a bőröd és a szemed, hiszen, ha nem takarítod ki az eszközeidet, azokon megtelepszenek és elszaporodnak a baktériumok.
Ehhez kapcsolódik a második fontos ok: a sminkecsetről a következő használatnál a kozmetikumokba is belekerülnek a bacik, ami idő előtti minőségromlást okoz. Az ecsetek élettartamát is lerövidíti, ha nem tisztítod meg őket a rájuk rakódott kencéktől, ráadásul egy idő után nem tudsz majd velük pontosan dolgozni sem, és a kívánt színt is bajos lesz elérni.
Összegyűjtöttük, hogy milyen szerekkel és hogyan kell megtisztítanod a sminkecseteidet.
Erre a célra rendelkezésre állnak ecsettisztító folyadékok, ami olyan mosó- és kondicionáló szer, mely nemcsak tisztítja, de fertőtleníti is az ecseteket. Persze ezeknek a szereknek a legnagyobb hátránya az, hogy méregdrágák, így érdemes pár házi trükköt és receptet is bevetnünk, hogy megőrizhessük a sminkfelszerelésünk tisztaságát. Az ecsetek kezelése után minden esetben öblítsük át őket hideg és tiszta vízzel, majd fektessük fel őket egy polcra vagy radiátorra úgy, hogy a fejük lelógjon, hiszen így tudnak szépen megszáradni.

                                                                                        Karbantartási tippek:

Ha szinte minden nap sminkelsz, akkor érdemes hetente kimosnod az ecseteidet, míg ha ritkán sminkelsz, akkor havi egy alkalom is elég lehet.

Ügyelj arra, hogy használatkor lehetőleg minden termék felviteléhez más ecsetet használj, külön ecsetet alkalmazz a sötét és a világos árnyalatok esetében.Ha az ecset szálai kunkorodni vagy hullani kezdenek, akkor itt az ideje, hogy búcsút ints neki és új eszközöket szerezz be

Ecetes folyadék
Fél csésze meleg vizet keverj össze negyed csészényi ecettel, majd ebben a keverékben fürdesd meg az ecsetet, öblítsd át tiszta vízzel, formázd, majd szárítsd meg.

Samponos megoldás
Egy csészényi vízben oldj fel 1 evőkanálnyi sampont, majd ebben a folyadékban mosd át az ecseteket, amiket ezután öblíts le hideg vízzel és hagyj megszáradni.

Benzines folyadék
Egy csészényi vízhez adjál két evőkanálnyi sebbenzit és 1 evőkanálnyi sampont, majd keverd össze jó alaposan a hozzávalókat és fürdesd meg az elegyben az ecseteidet. Ezután a szokásos módon öblítsd le az ecseteket hideg vízzel, formázd őket újra és szárítsd meg őket.

Teafaolajos folyadék
1 csésze meleg vízben oldj fel egy evőkanálnyi sampont és fél teáskanálnyi teafaolajat, majd az elegyben fürdesd meg az ecseteidet, amiket ezután a szokásos módon kezelj. A teafaolaj egyrészt fertőtlenítő hatású, másrészt puhává varázsolja az ecset szálait, harmadrészt finom illatot ad az ecsetnek.

Sebbenzines SOS megoldás
A leggyorsabb megoldások egyike, ha egy kevés sebbenzit locsolsz az ecset szálaira, majd egy papírtörlő segítségével felitatod a folyadékot. Egész éjszakára azonban nem érdemes beáztatni az ecsetet, mert a benzin feloldhatja a szálakat rögzítő ragasztót is.

Babasampon
Ha allergiás reakciód lesz a sima tisztítószerektől, akkor érdemes kipróbálnod a babasamponos átmosást, hisz ezek a kozmetikumok az érzékeny bőrűek számára vannak kifejlesztve és nem mellesleg az illatuk is mennyei.

Fertőtlenítő folyadék
A negyedéves nagy tisztításhoz már érdemesebb egy erősebb hatásfokú, komolyabb szert bevetni, amit akár házilag is elkészíthetünk, ha 1 csésze vízhez (lehetőleg desztillált) 2 evőkanálnyi 90 százalékos alkoholt, 1 evőkanálnyi sampont és fél evőkanálnyi balzsamot adunk.

Az ecsetek tárolása
Célszerű különválogatva tárolni az archoz illetve a szemhez használt ecseteket. A legegyszerűbb egy üvegpohárba, vagy kidobásra szánt befőttesüvegbe állítani, amit kedvünk szerint dekorálhatunk.