Lejárt a szavatossága…. Leejtettem és összetört…….?

Ti kidobjátok a lejárt szavatosságú sminkcuccokat?

Most mindenki gondolkodjon el azon, hogy mikor selejtezte le utoljára (egyáltalán valaha) a sminktáskájából a cuccokat? Őszintén bevalljuk, nem szoktuk évente vagy netán félévente átbogarászni a szemhéjfestékeinket, púdereinket, hogy vajon lejárt-e a szavatosságuk vagy sem.

 Egy felmérés szerint a brit nők még hat évvel a lejárati idő után is használják a  sminkcuccaikat, és  valószínűleg mi, magyar nők sem selejtezünk gyakrabban.
Amíg az élelmiszerekkel vigyázunk, és kidobjuk a lejárt tejfölöket, addig bizony a szekrény  mélyén  talált, talán még a nagymamánktól kapott dezodorról vagy testápolóról nem is  gondoljuk, hogy  lejárhat a szavatossága.

Meddig állnak el a sminkcuccaink?
szemhéjfesték 1 év
rúzs 0,5-1 év
szempillaspirál 0,5-1 év
púder 2 év
pirosító 2 év

A szemhéjfestékekkel vagyunk a legelnézőbbek: van olyan darab, amit akár több mint hét éve használunk a felmérés szerint.
A második helyen a rúzsok állnak, amelyek akár 3-4 évig is velünk tartanak a kis sminktáskákban.
A legdurvább, hogy a megkérdezett nők 16 százaléka bevallotta, hogy van olyan szemhéjfestéke, amit 14 éve használ.
A leggyakrabban állítólag a púdereket és a pirosítókat cseréljük, igaz, ezeket is egy évnél tovább használjuk.

Most joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi ezzel a baj, amikor ha megveszünk egy drága szempillaspirált, hát persze hogy addig akarjuk használni, amíg az utolsó cseppet nem használtuk el belőle.

A kutatók szerint a lejárt szavatosságú kozmetikumok megfertőzhetnek minket. Például a szempillaspirál a legrizikósabb, hiszen baktériumok telepedhetnek meg rajtuk, és egy jó kis szemfertőzést kockáztatunk velük. De egy évek óta használt rúzs is táptalajul szolgálhat a betegséget okozó mikroorganizmusok számára, így szintén nem túl higiénikus ugyanazt használni ilyen sok időn keresztül.

Ti szoktátok nézni a szavatossági időt? A lejárati időn túl is használjátok a sminktermékeket? Vélemények?


10251934_802430199806711_3816869202569804066_n         Napi okosság:

    Leejtettem, szétesett – mit csináljak- ez volt a legszebb….?


Hogyan lehet eredeti állapotába visszaállítani az összetört szemhéjpúdert?

Adj pár csepp 70%-os gyógyszertári alkoholt hozzá, és egy kanál hátoldalának segítségével                 nyomkodd össze, és máris használhatod újra!.