Szabad-e sportolni sminkben?

Régóta foglalkoztat már a sminkben való sportolás kérdésköre, így jó ideje tervben volt már, hogy hiteles forrásokon is utánanézzek, vajon mennyire teszünk rosszat azzal a bőrünknek, ha nincs időnk edzés előtt lemosni az arcunkat,vagy épp magához a sportoláshoz dobunk fel egy kis sminket.  Az általános hozzáállás természetesen az egyáltalán NE sminkelj, nem egy életmóddal foglalkozó oldalon olvastam már hogy az edzőterembe lépve minden külső tényezőt kizárva csak a testmozgáson kellene kattognunk… de lányok, ha valaki, hát én teljesen meg tudom érteni, hogy egy tükörrel körbefalazott teremben mennyire nehéz elkerülni, hogy összeakadjon a tekintetünk a lestrapált fejünkkel, ami valljuk be, nem túl motiváló…

 

Hiába sulykolják az ember lányába, hogy a smink és a sport szó még egy mondaton belül sem szabadna, hogy elhangozzon, mégis kb. a nők egyharmada(!) megy sminkben sportolni, ha pedig munka után ugranak el, alig a felük mossa le a reggel gondosan felapplikált makeupot. Éppen ezért most szeretném beállítani a képmutatást a sarokba, és nem csak azt nézni, hogy mit és miért nem szabad, hanem azt is, hogy mi az, amivel a legkevesebbet ártunk vagy épp semmit.

Mit nem szabad?

Eltömíti a pórusokat?
Ez esetben nem alaptalanok a vádak, mivel bizonyos kozmetikai termékek tényleg nem kondi-kompatibilisek: a baj konkrétan azokkal a smink- és bőrápolási termékekkel van, melyek olyan összetevőt tartalmaznak, amik eleve nagyobb valószínűséggel tömítik el a pórusokat – ilyen többek közt a kakaóvaj vagy a lanolin – , de érdemes óvakodni az irritáló hatású összetevőktől is – itt is élen járnak a különféle illatanyagok-, mert ezek is okozhatnak a sportolás után apró pattanásokhoz hasonló kiütéseket.

Hagyja lélegezni a bőrt?
A második leggyakoribb vád, ami a sminket szokta érni az, hogy nem hagyja lélegezi a bőrt, valamint akadályozza a méreganyagok távozását a szervezetből.

Ez a vád teljesen alaptalan, mivel a verejtékezés majdnem kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a testetek lehűljön, a fő szerepet a méregtelenítésben a májunk és a vesénk játssza, szóval ha eddig amiatt aggódtatok, hogy a smink gátolja a méregtelenítést, ne tegyétek!

Mit szabad?

Ha nap közben erős, vastag sminket viseltek, szerintem már csak kényelmi szempontból is érdemesebb inkább lemosni, ha mással nem is, akkor egy egyszerű sminklemosókendővel, ami eleve kis helyet foglal és nem okoz gondot bedobni az edzőcuccok közé.
Ha pedig kifejezetten kondihoz sminkelnétek, törekedjetek arra, hogy minél kevesebb és könnyedebb, mégis látványosan szebb arcképet adó sminktermék kerüljön az arcotokra – ilyenek pl. a konditeremben viselt leggyakoribb sminkterméknek számító szempillaspirál, a szemöldökformázó, a szemceruza, és színezett hidratáló krém.

A szempillaspirálból a legjobb, ha vízállót választotok, ahogy szemceruzából és szemöldökformázóból is a tartós formulájúak célravezetőbbek. A megfelelő színezett hidratálókrém megtalálása már egy picivel több utánaolvasgatást igényel, mivel ennél a legfontosabb figyelembe venni a korábban említett (ne legyen komedogén-irritatív) szempontokat.

Amire viszont nagyon szoktam figyelni, hogy edzés után minél hamarabb lemossam az arcomat, hogy biztosan ne okozzon semmi gondolt a smink, a kosz és az izzadtság.