Színelemzés a megfelelő smink kiválasztásához:

Néhány jó tanács, ha nem tudod, hogy a szemedhez milyen színárnyalatú szemfestéket, szemceruzát használj, melyek azok a színek, amik kiemelik szemed színét, mik azok amik igazán jól állnak! Ahogyan a természet egyre színpompásabb lesz, mi is elkezdünk merészebb színeket viselni. Ne csak a ruhatárunk újuljon meg, hanem a sminkkészletünk is!

 

 

Tavasz: 

A sötét színek gyászosan, az erőtlen pasztell színek sápasztóan hatnak rájuk, ezért a tavasz típusoknak a saját világos, élénk, tiszta színeiknél tanácsos maradniuk. Közepesen sötét árnyalatokat kölcsönözhetnek az ősz típus palettájáról, lágyabb homokszínek, bézs, drapp árnyalatok, vagy egy tengerészkék, csokoládébarna nagyszerű alapszínként szolgálhatnak a ruhatárukban. Feltéve, ha nem próbálnak tetőtől talpig őszi színekbe bújni, a rusztikus felületek, súlyosabb kelmék inkább öregíteni fogják őket.  A tavasz a felszabadító, lágy szellőt juttatja eszünkbe, színei könnyedségéhez hasonlóképp könnyed stílus is illik a legjobban. A törékeny, nőies szabásvonalak, az apró kis részletek, akár a romantikusan burjánzó csipkék, virágok világában is teljes szabadsággal kibontakozhat. Megjelenése akkor lesz a legharmonikusabb, ha engedi a színeit életre kelni, és nem csábítja el se a tél hűvös, királynői fellépése, se a nyár visszafogott, decens világa – ami rajta kicsit unalmasan fest. Ha egy tavasz típus személyiségétől távolinak érzi a nőies stílust, kísérletezhet a lazább fazonokkal, anyagaiban azonban mindvégig próbálja megtalálni a mattabb, lágyabb, természetes változatokat.

 • Szemszín világos árnyalatú, világosbarna, világoszöld, türkizzöld, aranybarna
 • Hajszín világos és sötétszőke közötti árnyalatok, világos vörös, világos barna
 • Arcszín világos árnyalatú az elefántcsont színtől a halvány barackszínig, arany tónusú
 • Szeplők itt-ott vannak és halványak
 • Elég jól tűri a napot, lassan barnul a bőre
 • Színei a természet színei és a tenger árnyalatai, világos és meleg árnyalatok (szürke, kék, zöld, rózsaszín, narancs, barack, lila, világosabb árnyalatú barnák
 • Szépségtípusa romantikus

Nyár:  

A nyárról összességében elmondható, hogy színei a leglágyabbak, legvisszafogottabbak a négy évszak közül. Éppen ezért bármelyik nyári típusról legyen szó, a színek inkább középértékűek, mintsem élénkek. Ha a nyár típusba tartozol, a tél színeinél visszafogottabb hideg színek emelik ki természetes színeidet. Leginkább a hideg tónusú, tört színek közül érdemes válogatnotok, míg az élénk, harsogó színeket jobb, ha kerülitek. Jó választás lehet a farmerkék, a lágy türkiz árnyalatok, vagy a halvány cukorkaszínek, bátran nyúljatok hideg bézs és szürke árnyalatokhoz is. A kiegészítőket illetően válogassatok ezüst vagy fehérarany ékszerek közül és kerüljétek a túl harsány, csillogó, hangsúlyos darabokat. 

 • Szemszín halványszürke, kék, szürkészöld, barnászöld,
 • Hajszín a világosbarnától a sötét barnáig, hideg szőke, hideg barna
 • Arcszín halványan csillogó rózsaszín, olajszín, rózsás, világos porcelán
 • Szeplők szétszórtak, szürkésbarnák
 • A napot jól tűri, gyorsan barnul
 • Színei a természetes színhatások ( meleg barnák, barack, világoskék, azúrkék, piros, bordó, homok, bézs, szürke)
 • Sportos alkat

Ősz:

Az ősz a hulló falevelek évszaka, a színtakaróba burkolózó fák fölött az ég már fátyolos, borúskék. Az erdők lombjai elhervadnak, a talajt rozsda és mustársárga takaró vonja be, ami alatt a természet téli álmára készülődik. Az őszi táj komoly és méltóságteljes, a nedves fa és az elmúlás jellegzetes illatával teli. Az Ősz típusú nőkre gyakran használják a “földanya” jelzőt, ami hűen visszaadja a lényükben, megjelenésükben rejtőző melegséget és sokszínűséget. Akár az őszi erdőt, úgy keltik életre őket is a jellegzetesen mély, ragyogó, arannyal átitatott színek.Az Ősz típus színpalettája a közepesen világos, meleg színektől a közepesen sötét és sötét árnyalatokig terjed. Bátran viselhet törtebb, mélyebb színeket. Azok az árnyalatok, melyek a többi típust öregítik, az Ősz típust sugárzó melegséggel ragyogják be. A strasszok, gyémántok csillogása, az extravagancia, a drámai fekete a lényegével ütközik: kioltja mindazt a tüzet, ami lobog benne, s könnyen úgy festhet kicicomázva, mintha jelmezbálba készülne. A nyári pasztell színek akár a kiszáradó gyökerek, elhervasztják a megjelenését, jelentéktelenné szürkítik a színeit.
A tavaszi színek túlkiabálják, akár egy izgatott gyerek, aki túl boldog ahhoz, hogy bárkit is megvárjon, ezért előre a játszótérre szalad. Az Ősz típus sokkal megfontoltabb és mélyebb izzású mindezeknél, de nem kevésbé izgalmas, mint társai. Lépteiben dinamikus határozottság rejtőzik. A sportosabb vonalvezetés, a stílusos praktikum, a rusztikus megoldások rajta mutatnak a legjobban. Mindezt szinte végtelen számú kiegészítővel párosíthatja, és alakíthatja a legegyszerűbben nappali, üzleti megjelenésből esti, alkalmi fellépéssé. Az őszök világában bölcsesség lakozik, melyet kedvük szerint válthatnak női erővé. Megjelenésük a legtöbbször figyelemreméltó, hiszen sokuk különleges, vöröses hajszínnel megáldott, a mahagóni-és rezes árnyalatok utánozhatatlanul csillannak össze legjobb színeikkel. Hazánkban az egyik legritkább színtípus az Ősz, annak ellenére, hogy sokan sorolják magukat ebbe a csoportba. Bizonyos pontokon valóban összekeverhetőnek tűnik más típusokkal, hiszen a barna haj/barna szem/bézses arcszín szintén jellemző rá. A legfontosabb különbség azonban mindezen tulajdonságok alapjellegében látható: az őszök pigmentjei sokkal nagyobb százalékban tartalmaznak vöröses, sárgás festékanyagot, mint a hideg színtípusoké. Így utóbbiak barna haja inkább hamvas-ezüstös, semmint vöröses, rozsdás. Bézses arcszíne inkább zöld és szürke fényt tükröző sárga, nem aranylóan meleg. Ezért is lehetséges, hogy a meleg színek hálásan életre kelnek egy Ősz arcának közelében, míg egy Tél, vagy egy Nyár típust azonnal elsárgítanak. Hiszen fizikai rezgésükben ütköznek a bőrük árnyalatával.

 • Szemszín meleg mogyoróbarna, erős zöld, mindenképp meleg szín
 • Hajszín vörös, vörösesbarna, mogyoróbarna, aranybarna
 • Arcszín napsütötte barna, világos,olíva, meleg bézs
 • Gyakran vannak szeplői, sűrűk, pirosak, halványak
 • A napot nem jól tűri, előbb leég
 • Színei a barnásvörös árnyalatok (barnák, sötétebb kék, bézs, olajzöld, narancs, barack)

Tél:

Szerencsés helyzetben van, aki ebbe az évszakcsoportba tartozik, ugyanis elegendő, ha pusztán a természet adta kontrasztokat erősíti fel a sminkjében. Kevés, de erőteljes színre van csak szüksége. Kedve, stílusa szerint kísérletezhet a feltűnőbb, vagy a visszafogottabb megjelenéssel egyaránt. Mivel aszempár a legtöbb esetben önmagában is figyelemfelkeltő és élénk (kék, zöld, barna), egy tél típus bátran viselhet szemhangsúlyos sminket. Alapszínei a fekete, a szürke, az ezüst. Ha a szemforma megengedi, akár körsatíros, látványos árnyékolást is feltehet, vagy kipróbálhatja a tusvonalat. Amennyiben túl keménynek, hideg hatásúnak érzi hétköznapra a szénfekete szemceruzát, munkahelyi környezetbe viseljen barnásfekete vagy középfekete árnyalatot, ami kihangsúlyozza a szemét, de nem hat mégsem túlzónak. A klasszikus csokoládébarna-okkerbarna szemhéjfestékek túl meleg alapszínűek, helyettük használhatja a szürkét, a hűvös pezsgőszínt, vagy a kakaóbarnát. Legyen óvatos, a szemhéjfestékek ne tartalmazzanak túl sok aranyló, bronzos árnyalatot, és soha se engedjen a narancssárgák csábításának. (Különösen a barna szem mellé kerül nagyon gyakran valamilyen meleg földszín). Hasonlóképp előnytelen a teleknek a nagyon jellegtelen, fáradt, pasztell színű szemfesték. (Főleg a silányabb minőségű szemhéjfestékek esetében tapasztalható, hogy semmi színük nem marad). A tisztább, élénkebb árnyalatokból a kevesebb több elvén válasszanak. A kontrasztok embere, kedveli a látványos ellenpólusokat…

 • Szemszín sötétbarna, acélkék, zöld, mindig tiszta fényű, szürkéskék, kékeszöld
 • Hajszín sötétbarna, fekete
 • Arcszín nagyon világos, fehéres, porcelánfehér, hidegbarna, olívás tónusú
 • Szeplők nincsenek
 • A napot bírja, de nehezen barnul
 • Színei a pasztell színek (szürke, lila, fekete, kék, bordó, hideg rózsaszín)